4 slags populære isoleringer

Når du skal isolere, vil du uden tvivl blive ramt af spørgsmålet: Hvilken type isolering er den rette? Der findes flere forskellige materialer, der er velegnet til isolering af hus, men de er også alle forskellige. Formålet er naturligvis det samme: nemlig at isolere, så du holder varmen i huset og sparer penge på dine varmeregninger. Få et kort overblik over 4 forskellige typer af isolering, der gør netop det.

Mineraluld

Mineraluld er et isoleringsmateriale, der består af smeltede sten eller glas, som er blevet spundet til tråde. Herpå er de blevet limet med fenolformaldehyd.

Du kan købe isoleringen som både plader og som et granulat, der kan blæses ind. Du vælger selv, hvad du vil isolere med, men kan med fordel lægge plader på lige overflader med jævne hjørner, mens granulatet er lettere at blæse ind eller drysse til med, hvis der f.eks. er tale om et loft med mange spær og andet, der blokerer og skal isoleres omkring. Isoleringen kan ikke afgive fugt, hvilket er en fordel.

Mineraluld kræver brug af handsker, da det kan kradse og irritere huden, og du skal også bære maske.

Ekspanderet polystyren

EPS (en flamingoform) er faktisk baseret på en råolie, hvilket gør at kun 2 % er et fast stof, mens resten er luft. Isoleringstypen er tilgængelig som fast pladeform eller som kugler, og igen afhænger dit valg af isoleringsopgaven, der venter dig. EPS er at foretrække til hulmure, terrændæk og til etageadskillelse.

Du vil opleve, at det er let at håndtere på grund af den lave vægt, og at materialet ikke kan suge vand. Til gengæld er det brandfarligt, hvilket er en større ulempe.

Papiruld

Papiruld er et granulat, som består af genbrugspapir, der er blevet tilsat salte og syrer. Det er brandhæmmende og tilpas tørt til, at skadedyr som mus og rotter ikke vil tage ophold i det. Materialet er velegnet til både lofter, hulmure og skunkrum. Materialet falder modsat ældre isoleringstyper ikke sammen, hvilket giver en permanent isolering uden kuldebroer.

Skal du isolere med papiruld, bør du overveje professionel hjælp, da det kræver særligt udstyr.

Perlit

Perlit er ikke meget større end riskorn. Materialet er vulkansk og anvendes i hulmure. Det kan ikke brænde, synker ikke og modstår fugt 100 %. Isoleringstypen er en anelse dyrere, da fremstillingsprocessen er mere krævende, men har derudover kun den ulempe, at det kan sive ud, hvis der går sprækker eller revner i murværket.