Luft-til-vand-varmepumpe – en effektiv og billig varmekilde

En luft-til-vand-varmepumpe er en både effektiv og billig varmekilde. Den kræver dog, at man har enten radiatorer eller gulvvarme i boligen. Derfor er det også et oplagt valg for dig, der er på udkig efter en effektiv varmekilde til en helårsbolig. Samtidig kan det også vise sig at være et godt alternativ til at skulle grave et stort og dyrt jordvarmeanlæg i sin have. Har du et olie- eller gasfyr, så er det en god idé, at udskifte det med en billigere luft-til-vand-varmepumpe.

 

Med en sådan varmepumpe kan du udnytte varmen i luften til at producere den varme, der skal bruges til at opvarme din bolig og dit brugsvand. Efter at have varmepumpen, så skal den blot passe sig selv, da den herefter vil kunne opvarme både bolig og brugsvand med store besparelser sammenlignet med opvarmning via et olie- eller gasfyr. Der er flere beregninger fra Energiministeriet, der viser, at du kan spare op til 40% ved at udskifte et fyr med en pumpe.

 

Hvordan fungerer en luft-til-vand-varmepumpe?

En luft-til-vand-varmepumpe er bestående af to dele: en ude-del og en inde-del. De er forbundet og kører begge på el. Udedelen er placeret i en boks, der måler cirka en meter i højde og bredde. Den fungerer som en stor ventilator, der trækker luft udefra gennem en varmeveksler og ind i varmepumpen. Varmen bliver overført til et kølemiddel. I varmepumpen kan du finde en kompressor, der hæver trykket, som også hæver temperaturen af kølemidlet.

 

Når kølemidlet er varmet op til en passende temperatur, så ledes det ind i huset til inde-delen. Denne del er bygget sammen med en varmtvandsbeholder, hvorfor det opvarmede kølemiddel bruges til at opvarme vandet. Herefter løber kølemidlet tilbage i varmepumpen, hvor det bliver opvarmet på ny. Disse varmepumper indeholder også en buffer-tank, der sikrer, at pumpen også kan udsende varme i løbet af den kolde nat.

 

Det koster naturligvis lidt at få installeret en ny varmekilde, men på sigt er der, som nævnt tidligere, penge at spare på varmeregningen. Vil du også spare penge på varmeregningen med en ny og mere energivenlig varmekilde, så kan du få hjælp til finansieringen her.