En varmepumpe er en teknologi, som fra ét område med varme kan pumpe termisk energi til et område med kulde eller omvendt. Derfor kan en varmepumpe både bruges til at nedkøle eller opvarme eksempelvis en bolig. I varmepumpen transporteres der luft indefra og ud, hvis boligen skal nedkøles og udefra og ind, hvis boligen skal opvarmes. Det er meget effektivt og kan derfor spare en del penge på varmeregningen. En varmepumpe kan derfor være et smart varmesystem at overveje til boligen, der uden de store brugsomkostninger varmer boligen op om vinteren ved, at man indstiller den på en bestemt temperatur. En varmpumpe er ofte brugt i aircondition-systemer, der netop skal regulere rummets temperatur ved at varme op eller køle ned.
Hvor er varmepumpen en dårlig idé?
Det er dog ikke alle boliger, der er egnede til at få installeret en varmepumpe. For er der lagt fjernvarme i boligområdet, har man som beboer ofte pligt til at tilslutte sig den form for boligopvarmning. Fjernvarme er typisk også en mere miljøvenlig og en billigere løsning end en varmepumpe. Varmepumpen er nemlig en dyr investering og kan bedst betale sig, hvis man normalt varmer op med fx et fyr i boligen. Bor man i lejlighed uden haveareal, er en varmepumpe heller ikke den ideelle løsning til at varme boligen op om vinteren, da jordvarmen kræver masser af sollys, og der skal være plads til rørsystemet. Det er ofte ikke så tilgængeligt i bymiljø.
Her kan du bruge en varmepumpe
Hvis boligen er godt isoleret, kan det betale sig med en varmepumpe, da den kræver, at huset kan holde på varmen. Er det ikke velisoleret, overbelastes varmepumpens elpatron, som sættes i gang de dage, hvor det er meget koldt. Det betyder, at huset i stedet vil blive opvarmet af el og ikke varmepumpen selv, hvilket kan give store udslag på elregningen. Det er klart mest effektivt med en varmepumpe, hvis man har installeret gulvvarme. Gulvvarme har nemlig en meget lav fremløbstemperatur, og varmepumpen fungerer bedst ved fremløbstemperaturer, der ikke er for høje. Det kræver plads i haven at installere jordvarme med et nogenlunde frit jordareal uden bygninger, fliser, skygge eller træer, hvis rødder kan ødelægge jordvarmesystemet. Så kan man sætte flueben ved disse forhold, kan det være en idé at installere en varmepumpe. Her kan man se forskellige varmepumper og mulighederne for at købe en varmepumpe til boligen.