Isolering og efterisolering af lofter

Isolering kan være en stor opgave for den uerfarne, der er mange ting at tag hensyn til og mindst ligeså mange ting man skal være klarover før processen med isoleringen starter.

Hvilken type isolering skal man vælge?

Markedet er ret stort, hvilket betyder at det godt kan være svært at vælge. Hvis man er gør det selv mand, så er det bedst at gå efter de gammeldags bats, de er nemme at arbejde med og kan købes forholdsvis billigt i det lokale byggemarked.

Er man derimod ikke til gør det selv isolering, så kan man med fordel få papiruldsgranulat lagt ud på loftet, det er måske lidt dyrere i indkøb, men til gengæld er det meget nemt for den lokale håndværker at sprede ud på loftet. De kommer faktisk bare med en stor slange og sprøjter det ud på loftet.

Krybekælderen er også en mulighed

Der bliver ikke bygget så mange huse i Danmark med krybekælder længere, og det er derfor ikke sikkert det er relevant for dig, men hvis du har en krybekælder så er det værd at undersøge hvor godt den er isoleret. Du vil faktisk typisk kunne mærke det på gulvet i huset om vinteren, hvis det hurtigt bliver koldt, og måske endda meget koldt, så trænger det helt sikkert til efterisolering.

Er det klogt at efterisolere?

Hvis du har på fornemmelsen at dit hus er dårligt isoleret så er det en god ide at få det undersøgt. Den oplagte mulighed er selvfølgelig at du tager en målestok med op på loftet, og her stikker den ned i isoleringen. Man siger at et godt isoleret hus i dag har ca. 300-350 mm isolering på loftet. Hvis du har mindre isolering end det, så kan det godt betale sig at efterisolere loftet.

Men loftet er jo ikke det eneste sted der kan isoleres, der findes også væggene i huset, og selvom man siger at op i mode 70% af varmen ryger op igennem taget, så er der stadigvæk nogen procent point man kan spare på at have nogen godt isoleret vægge.

Det er dog ikke nemt at måle isoleringsforholdene inde i væggen, og man skal derfor have et termiskkamera til at undersøge om det kan betale sig. Hvis du ringer efter din lokale isoleringspartner så vil han helt sikkert kunne hjælpe dig med de undersøgelser. Nogen gør det oven i købet gratis, hvis man senere vælger at bruge dem som leverandør og installatør af isoleringen. Læs mere om undersøgelsen her.

Det korte svar er altså, at hvis du ikke har tilstrækkeligt med isolering allerede så er det en god investering. Et typisk dansk hus tjener efterisoleringen hjem igen på 2-3år, specielt hvis det er lofts isolering så er der mange penge at hente på efterisolering.
Det man skal have sig for øje er jo egentlig ikke hvor længe processen er om at tjene sig hjem igen, men nærmere hvor mange år man bagefter spare pengene om og om igen. En typisk dansk boligejer vil kunne tjene en god luksus feriehjem ca. hvert 2. – 3. år

Se hvordan papiruldsisolering bliver spredt ud her:

 

Er der nogen alternativer hvor man spare flere penge?

Efterisolering, og isolering i det hele taget er tit givet godt ud, der er nogen situationer hvor det godt kan betale sig, at overveje andre løsninger. Bor man fx i et rimelig godt isoleret hus og har el-varme, så kan der være gode penge at spare på et skifte til fx en luft til luft varmepumpe. På den måde kan man reducere sin opvarmningsudgift med optil 1/5 alt efter hvilken type varmepumpe man køber.

En god ressource er onlineisolering.dk, der kan man finde meget mere information om emnet, og hvis du er gør det selv man så kan du fx. købe isolering hos Homeshop.dk og så selv gå i gang med opgaven.

En af de vigtigste ting når man arbejder med isolering er, at det bliver gjort korrekt. Hvis isolering er udført forkert vil det i alle tilfælde give bemærkninger i tilstandsrapporten, og hvis man er uheldig kan det give fugt problemer og skimmelsvamp til følge.