I et modernet og energirigigt hjem er det svært at gå udenom varmepumper. I dag fåes de i mange modeller. Her kan nævnes luft til luft, luft til vand og jordvarmeanlæg. Fælles for dem alle 3 er, at de har en varmepumpe der kører kontinuerligt for at skabe varme, og på nogen modeller kan de også fungere som aircondition om sommeren.

Hvad er en varmepumpe?

Når du tænker på en varmepumpe, så kan du meget stor udstrækning sammenligne det med en køleskab. Et køleskabe arbejder, via en kompressor og noget kølemiddel på at fjerne varmen inden i køleskabet. Det gør det ved at pumpe koldt luft ind. En varmepumpe arbejder faktisk modsat og skaber varmeluft udfra en kilde med en lavere temperatur end den ønsket.

Hvordan ved om en varmepumpe er god?

Det er ikke nødvendigvis en nem sag, at afgøre om en varmepumpe er god, der er nemlig mange faldgrupper og markedet er ret stort og til tider lidt forvirrende. Der er dog et par rettesnore du kan bruge til at navigere dig igennem markedet. Det først du skal have dig for øje er at de billige varmepumper fra byggemarkeder ofte ikke er ret effektive, og de vil derfor bruge meget strøm. Set i lyset af det, vil det bedre kunne betale sig at bruge lidt flere penge på købet af varmepumpen, og dermed spare mere på strømmen.

COP værdi, som et udtryk for den udnyttelsesgrad varmepumpen har er meget populær at tale om, men faktisk er der en mere retvisende SCOP værdi. Den er dog forholdsvis ny, og derfor er det endnu ikke alle varmpumper der er mærkedet med den ordnning. Forskellen på de 2 er, at COP kun måles udfra en fast angivet temperatur, og SCOP måles over en spænd af forskellige temperature og derfor bliver sidst nævnte mest retvisende.

Tilskud

Hvis man gerne vil investere i en varmepumpe, så findes der en mulighed for en lille smule tilskud. Det er ikke ret meget, men bestemt værd at tag med. Hvor meget du kan få i tilskud afhænger af hvilken type hus du vil installere i, og hvad den eksisterende energikilde er. Med andre ord så anhænger det af hvor meget det forventes, at du kan reducere dit CO2 udslip. Du kan læse mere om tilskudet her.

Udover tilskudet her, så er der også mulighed for at opnår håndværker fradrag på arbejdslønnen ved installation. Indtil videre gælder den ordning i 2013 og 2014, og du kan beregne dit fradrag her.

Husk og også altid kan beregne forbruget på din luft til luft varmepumpe med denne her beregner lavet af varmepumpe-guide.dk

Service eftersyn

Der er en del der overser det faktum at varmepumper efter en lovkrav skal igennem et årligt service besøg. Det skal ske igennem en autoriseret kølemontør og der er i den forbindelse en række krav og punkter der skal løbes igennem før services kravet er overholdt. Du kan læse mere service her, og i den forbindelse overveje om det ikke er på tide du giver din varmepumpe et service eftersyn.