Lad os lige starte med at beskrive hvad sådan et jordvarmeanlæg egentlig er for noget, for det er min fornemmelse at der faktisk ikke er ret mange der ved det. De fleste kender til varmepumpe systemerne, hvor man enden via luft til luft eller luft til vand kan skabe energi og varme i sit hjem. Et jordvarmeanlæg er det der svare til jord til vand. Det er altså et system der tager varme ud af jorden, og ja det kan faktisk også godt lade sig gøre selvom det er -20 grader udenfor.

Hvordan virker det så?

Et jordvarmeanlæg kræver at man har godt plads i haven, for der skal graves en del rør ned derude. Princip tegningen er ligesom fra de gamle solenergipaneler der blev brugt til opvarmning af vand, hvor rørene lå snoet frem og tilbage.

Grunden til at der skal være lange rør i haven er fordi der skal være en stor spændingsoverflade, på den måde kan man nemlig bedre trække energien ud af rørene. Slangen i haven er fyldt med frostvæske, og samler den varme der i jorden op.

Forsten væsken løber så rundt i haven og samler varme sammen, og løber til sidst tilbage i huset. Her kommer det ind i varmepumpen som er tilsluttet anlægget. Varmepumpen behandler væsken med en kompressor, og fungere i princippet som et omvendt køleskab.

I virkeligheden leveres varmen af solen og koster på den måde ikke noget, varmen oplæres så i jorden og kan herfra udnyttes igennem anlægget.

Hvad koster jordvarme?

Jordvarme er dyrt, det slipper man ikke udenom. Et godt anlæg koster omkring en 90.000 og op efter. Prisen kommer selvfølgelig an på anlæggets størrelse. Det gode ved systemet er at man nemt vil kunne spare omkring 7000 kr om året, desværre giver det en lang tilbagebetalingstid, men et godt jordvarmeanlæg holder også i mange år.

Det smarteste er at få installeret et jordvarme anlæg hvis du alligevel er ved at få bygget nyt hus, på den måde kan du nemlig taktisk få placeret både varmepumpe og rør i haven og få den bedste udnyttelse heraf, og faktisk er der en del at spare omkring selv installationen, men det hjælper jo desværre kun dem der bygger nyt og ikke dem der allerede har et hus, og som gerne vil have glæde af jordens energi.

Er det vedvarende energi?

Ja jordvarme er det man definere som vedvarende og miljø rigtig energi, og det er derfor en oplagt mulighed for at komme næsten helt fri af de dyre oliepriser på markedet. Man kommer dog ikke helt fri, fordi anlægget kræver noget strøm for at kunne trække energien ud af jorden.

Da opvarmningsformen er defineret som miljørigtig er der mulighed for at opnå tilskud i forbindelse med installering, din lokale håndværkere ved helt sikkert meget mere om tilskud i jeres lokal området, og jeg vil derfor anbefale dig at få en god snak med ham inden du går i gang med projektet.
Der kan i øvrigt også være penge at spare ved at undersøge markedet bedre, og tal derfor med flere håndværkere.

Inden du kaster din kærlighed over jordvarmeanlægget, så er det en god ide at undersøge om du har isolering nok i huset.